q Konfliktuskezelés.hu - A Stressz levezetés egyik legjobb formája a játék

Konfliktuskezelés.huA Stressz levezetés egyik legjobb formája a játék


 

Az emberek különbözően reagálnak a félelemre. Elítélni ezt túlságosan is egyszerű volna – inkább meg kellene értenünk, honnan jönnek ezek a félelmek.

Giulia Enders

 

Manapság egyre több a kiszabadulós játék, amit 3-4 de akár 6-8 ember is átélhet egyszerre. Mi is voltunk már több  hasonló helyen(TitanicPara ParkTrap), ezért úgy gondoltuk, hogy a Beszarsz horror kiszabadulás sem maradhat ki.

A játék neve is elég morbid ahhoz, hogy az érdeklődésünk középpontjába kerüljön. Ezért hát útra keltünk és megkerestünk a helyszínt a XIII-ik kerületben.

Miért akarunk félni? Miért akarunk rettegni? Talán az adrenalin miatt, vagy az ingerszegény életvitel miatt?

Ezt nem tudjuk, de jó ezeket a rémisztő dolgokat a barátainkkal, ismerőseinkkel együtt megélni. Persze ha ezt az egészet sok érdekes logikai feladattal is megfűszerezik, akkor biztos a siker.

 

A félelmet két nagy csoportba lehet sorolni: külső és belső félelem.

  • A külső félelmet rajtunk kívülálló dolog okozza, aminél erős a motivációnk, hogy elkerüljük, például: pókoktól való félelem.
  • A belső félelem egy rajtunk kívülálló dolog, amihez negatív érzelmet társítunk, például: alacsony önbecsülés okozta félelem.

A félelmet le lehet írni különböző időszakokkal attól függően, hogy mekkora fokú félelmet tapasztalunk. Enyhe figyelmeztetéstől kezdve egészen szélsőséges fóbia vagy paranoia is lehet. A félelem kapcsolatban áll számos további kognitív és érzelmi állapottal, beleértve az aggódást, szorongást, rémületet, a horrort, a pánikot és a rettegést. A félelem megtapasztalása után még sokáig fennmaradhat a tudatalattiban, ahol rémálmok formájában előtörhetnek, vagy egy még erősebb formában, az éjszakai rettegésben. A félelem tapasztalható lehet egy nagyobb csoportban vagy szociális hálózatban, és tömeghisztériává is válhat. Egyes kórtanok, amik kapcsolatosak a félelemmel (amelyeket ismétlődő és irracionális félelmek határoznak meg) magukban foglalhatnak különböző típusú szorongási zavarokat, amik nagyon gyakoriak, és több súlyos betegséget is, mint a bipoláris zavar szélsőséges fázisát és a skizofrénia bizonyos fajtáit.

A bizalmatlanság megtapasztalását lehet magyarázni gyenge félelem- vagy veszélyérzetként, általában egy ismeretlen vagy egy potenciálisan veszélyes ember irányába. A bizalmatlanság bekövetkezhet, mint egy veszélyérzet valaki vagy valami felé, aki vagy ami megkérdőjelezhető vagy ismeretlen. Például valaki bizalmatlan egy idegennel, aki érzékelhetően különösen vagy nem megszokottan viselkedik. Hasonlóképpen, ha valaki nem bízik meg egy rozsdás, régi hídban, ami egy mély szakadék felett van. A bizalmatlanság lehet egy adaptív, korai figyelmeztető jelzés olyan helyzetekkel kapcsolatban, amik nagyobb félelemhez vagy veszélyhez vezethetnek. A megnyugtatás általában eltünteti a félelmet, mint például, ha többször csinálunk valamit, hogy bizalmat nyerjünk felé.

A rettegés egy akut, jellegzetes formája a félelemnek. Ez egy közvetlen, személyes veszély nyomasztó érzése. Okozhatja akár egy fóbia tárgyának az érzékelése is. A rettegés nyomaszthat valakit addig a pontig, hogy az irracionális döntéseket hozzon, és atipikus viselkedést produkáljon. A paranoia kifejezéssel a félelem pszichózisát írjuk körül. Tapasztalható az üldöztetés hosszú távú érzése és érzékelése. A paranoia egy szélsőséges érzelmi állapot, ismeretekkel vagy pontosabban téveszmékkel kombinálva, miszerint veszélyben van az illető. A félelemnek ez a foka okozhatja egy személy szélsőséges vagy nem megszokott módon történő magatartásváltozását. (Forrás:Wikipédia)

 

Megérkeztünk a játék helyszínére.

 

Beszarsz Tesztvilag.hu

 (Budapest XIII. kerület, Csángó utca 9.)

 

Nagyon jó, hogy könnyen megtalálható. Még az is azonnal odatalál, akinek nincs nagy helyismerete. Az utcában van parkolóhely, akár közvetlen a szabaduló labirintus bejárata előtt. Persze arra számíthatunk, hogy zsebbe kell nyúlni, mert a környék fizető övezet, ami 280 Ft/ óra. Viszont ha nem vagyunk lusták, akkor a Váci útnál van egy parkoló 140 Ft/óra áron. Mi hétvégén voltunk és este ezért ezt megúsztuk. Vasárnap este 20:00 volt a megbeszélt időpont. Péter az üzemeltető nagyon rugalmas. Biztos talál mindenkinek olyan időpontot, amikor nem ütközik semmibe a program.

Tovább...Média száma
0
Megtekintés
3584 / 86
Dátum
2015-09-03
Tartalom azonosító
10388
ED